PHIL SHOENFELT (GB) & PAVEL CINGL (CZ) DUO (koncert kapely)

31.01.2014 13:43

14. 3. 2014 / 20:00 hod. / PHIL SHOENFELT (GB) & PAVEL CINGL (CZ) DUO / Kavárna U tří koček

PHIL SHOENFELT (GB) – akustické kytary, zpěv
založil Khmer Rouge, vystupoval s The Fall, Sonic Youth, Nickem Caveem & Bad Seeds, jamoval s Jimem Jarmuschem, napsal Feťáckou lásku, odstěhoval se na Žižkov, založil Southern Cross, vydal hromadu CD…
 
PAVEL CINGL (CZ) – el. housle, el. mandolína
založil Ineptus, vystupoval s Ivanem Hlasem, s Američanem Bradley Strattonem ve Snake Eaters, jamoval s kdekým, napsal Pitralon, odstěhoval se na Letnou, nahrál na hromadě CD. . .
Společně oba stále hrají v kapele Southern Cross a občas si odskočí ke společným akustickým koncertům. V roce 2008 vydali CD „Live At The House Of Sin“ a dostali za něj v Americe cenu   „Grindie Award“.
 
Phil Shoenfelt (čti šenfelt) je anglický zpěvák, kytarista a skladatel. Poté co se v letech 1976-1977 aktivně účastnil londýnské punková exploze se odstěhoval do New Yorku, kde hrál s několika „downtown“ kapelami jako The Nothing nebo Disturbed Furniture. V roce 1981 založil kapelu Khmer Rouge, která odehrála mnoho koncertů v new yorských klubech jako byly CBGB´s nebo The Peppermint Lounge a s kapelami jako Alan Vega, Tom Verlain, Nico nebo The Clash projela křížem krážem celé Spojené státy.   Po rozpadu Khmer Rouge se Phil vrátil do Londýna a vydal se na sólovou dráhu. Jeho první singl vyšel v roce 1989. Následovala dvě sólová CD - Backwoods Crucifixion and God Is The Other Face Of The Devil.
 
Začátkem devadesátých let byl Phil pozván Nickem Caveem & The Bad Seeds aby vystupoval jako zvláštní host na jejich britském turné. V roce 1994 absolvoval turné po Čechách s Tichou dohodou, coby  doprovodnou kapelou. V roce 1995 se natrvalo stěhuje do Prahy a o rok později zde z někdejších členů Tiché dohody zakládá kapelu Southern Cross. Od roku 1996 tato kapela odehrála nespočet koncertů a festivalových vystoupení v mnoha evropských zemích a nahrála čtyři řadová CD - Blue Highway, Dead Flowers For Alice, Ecstatic a Paranoia.com. Některá z těchto alb byla v licenci vydána také na německých, britských a řeckých labelech. Paranoia.com vyšla u britského labelu Easy Action, kdy vydává svá alba mj. Iggy Pop.
 
Pavel Cingl je respektovaným českým hudebníkem. Už jako teenager založil punkovou kapelu Ineptus, kde hrál na kytaru a zpíval. Poté co komunistická administrativa tuto kapelu zakázala se setkává s Ivanem Hlasem se kterým zakládá skupinu Nahlas. V té už hraje na housle, které od dětství studoval. Kromě účinkování v několika dalších českých kapelách začátkem devadesátých let zakládá s Američanem Bradleym Strattonem kapelu Snake Eaters. Po Strattonově odchodu do New Yorku se přidává k nově zformované Shoenfeltově kapele Southern Cross. Pavel vystupuje pravidelně živě po celé Evropě i v USA a Kanadě a doposud natočil více než dvacet alb ať už se svými domovskými kapelami nebo jako host a to nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Podílel se na např. nahrávkách projektů Vltava, Načeva, Javory, Šakalí léta, Anna K a mnoha dalších.
 
Phil Shoenfelt & Pavel Cingl vystupují společně jako elektroakustické duo, které je komornější alternativou rockové  kapely SOUTHERN CROSS.  V roce 2008 vyšlo živé album Live At The House Of Sin, které dokumentuje výjimečnou atmosféru těchto společných koncertů. Za toto album byli v USA oceněni cenou „Grindie Award“ za nejlepší živou nahrávku.